Om de oude wereldzee

Achtdelige televisiedocumentaire 'Om de oude wereldzee’, in 2015 op Nederland 2

10-05-2015 | 8:57

Om de oude wereldzeePosterwereldzee

In Trouw van zaterdag 23 augustus 2014 twee pagina's van Gerrit-Jan KleinJan onder de kop: 'Kuypers bad in een vreemde wereld'. Daarin ook de inhoud van de acht afleveringen:

De reisroute van Abraham Kuyper is onder te verdelen in acht etappes. Deze vormen de begrenzing van de acht afleveringen van 'Om de oude wereldzee':
Aflevering 1: De grens van Europa (Roemenie, Moldavie, Oekrarne)
Aflevering 2: Het Aziatisch Gevaar (Turkije)
Aflevering 3: Het Joodsche Probleem (Libanon en Syrie)
Aflevering 4: Het Heilige Land (Israel)
Aflevering 5: Het Raadsel van den Islam (Egypte en Soedan)
Aflevering 6: Arme man Europa (Griekenland en Sicilie)
Aflevering 7: De verdeelde Maghreb (Aigerije, Tunesie, Marokko)
Aflevering 8: De Moorse erfenis (Spanje en Portugal)

Lees verder op www.trouw.nl

Het HDC werkt met de IKON en in samenwerking met Trouw, De Nieuwe Liefde, de Stichting dr. Abraham Kuyperfonds en de VU-Vereniging aan een achtdelige televisiedocumentaire 'Om de oude wereldzee’. Deze serie van documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat wordt in het najaar van 2014 opgenomen en zal vanaf 10 mei 2015 acht zondagen lang een klein uur op zondagavond op Nederland 2 worden uitgezonden. De documentaire is gebaseerd op Abraham Kuypers boek Om de oude wereldzee (1907-1908) en archiefmateriaal van het HDC. George Harinck reist Kuyper na en vertelt in de documentaire het verhaal van zijn reis, waarin Kuypers ontmoeting met de islam centraal staat; hij houdt een reisblog bij (zie vanaf september de HDC website) en schrijft een boek over zijn reis. Kuyper beschouwde het gebied dat hij bereisde als potentieel conflictgebied. Dat is het vandaag – denk alleen maar aan Syrië, Israel, de Arabische lente – en vanuit Kuypers observaties wordt in de documentaire de koppeling gemaakt naar de actuele problematiek van de landen rondom de oude wereldzee.